Vandaag jarig

Sindy Beekhuis-Moorlach
Simon van den Berg
Martijn Podt
Cato Straathof
Wessel Verhoef
Christien Visser

Wedstrijden quicklinks

Teams Quicklinks

Recente verslagen

Nog geen verslagen.

Download de app

Zoek


terug naar vorige scherm
6-6
Clubfacet: in gesprek met Jip Hogenelst en Gijs Oosterlee - trainers/coaches Heren 1

Jip en Gijs zijn bezig aan hun tweede seizoen als trainers/coaches bij Heren I. Jip als hoofdcoach, Gijs als assistent. Bovendien is Gijs actief als speler binnen dit team. Kennen doen ze elkaar al veel langer. Ook Jip heeft een lange carrière als speler bij Heren I gehad. Het vorige seizoen stond in het teken van het opnieuw opbouwen van het team. Vele nieuwe jongens werden ingepast; uit andere seniorenteams binnen HC Houten, maar vooral de eigen jeugd vond zijn weg naar Heren I. Het seizoen 2016-2017 is bijna ten einde. Reden genoeg weer eens bij de mannen langs te gaan. 

Heren I doet nog mee om promotie naar de Eerste Klasse. Hoe kijken jullie tot dusver terug op het seizoen

Jip: ”Eindigen bij de beste vier vond ik aan het begin van het seizoen een reële inschatting”. "Ik vond deze poule sterker dan vorige jaar”, vult Gijs aan. "Temeer omdat twee sterke teams uit de Eerste Klasse waren gedegradeerd. Die staan nu ook op de eerste en derde plaats. Bovendien vond ik niet dat we ten opzichte van het vorige jaar qua spelersmateriaal sterker waren geworden. In het seizoen 2015-2016 eindigden we in de middenmoot. We doen nu mee om promotie, dat is een geweldig resultaat”. 

"We hebben goed kunnen doorbouwen op de basis die vorig jaar is gelegd”, vertelt Jip. Gijs beaamt dit. "We hoefden niet helemaal opnieuw te beginnen, de basis was bekend en stond er. Voordeel is ook dat onze A en B jeugd spelen met dezelfde visie. Dat maakt het meespelen en doorstromen van jonge talenten een stuk makkelijker. Bovendien hebben wij een andere manier van spelen dan veel van onze concurrenten. Waar voor hen spelen op balbezit belangrijk is, hebben wij vooral onze focus op de verdediging gelegd. We krijgen weinig doelpunten tegen en dan hoef je er ook niet zoveel te scoren om te winnen. Mogelijk is dat een verklaring van ons succes”. 

Waar ligt de kracht van Heren I

Jip: "Onze kracht ligt in de continuïteit en de stabiliteit. De groep is ook breder geworden. Talenten uit de A spelen en trainen mee. Daardoor is de concurrentie groter geworden en dat houdt elkaar scherp. Dit alles geeft meer mogelijkheden om door te wisselen. Zit iemand er even niet lekker in, dan staat er een ander klaar om de taken over te nemen. Sommige jongens uit de A spelen al voor het tweede jaar mee en zijn intussen ook een stuk volwassener geworden”.

Gijs: "Bovendien is de discipline en de bereidheid om hard te werken in deze groep erg groot. Dat viel mij vorig jaar al en op en dat vind ik nog steeds. Zeker als ik dat vergelijk met eerdere jaren in Heren I. We zijn erg goed in staat om volgens plan een wedstrijd te spelen. We hebben niet de beste spelers, maar zijn wel het beste team. Het verklaart in ieder geval waarom we nu meespelen voor promotie”.

Hoe belangrijk, is het inpassen van jeugdspelers dit seizoen geweest? 

Gijs: "Dat is niet alleen dit jaar van groot belang geweest, maar vorig jaar ook al. Een groot deel van onze selectie bestaat uit jongens die opgeleid zijn bij HC Houten. De jeugdopleiding in de jongenslijn heeft bewezen ontzettend goed te zijn. Een groot compliment aan Frank Kreutzer, want daar is het allemaal begonnen. Daar hebben we de afgelopen twee jaar in Heren I veel profijt van gehad en dat gaat nog meer gebeuren als je kijkt naar wat voor talent er in jongens A1 en B1 rondloopt.” 

Tevreden mannen of er is er nog ruimte voor verbetering? 

"Ten aanzien van de sfeer rond Heren I is er veel verbeterd de afgelopen tijd”, zegt Gijs. "Kijk bijvoorbeeld naar de beleving binnen de vereniging bij onze bekerwedstrijden. Dat was geweldig. Zelfs bij onze uitwedstrijden was de belangstelling groot. Wat dat betreft heb ik het idee dat er weer met trots gekeken en gepraat wordt over één van de vlaggenschepen van HC Houten. Toch is er zeker ruimte voor verbetering. Denk daarbij aan een stukje presentatie; hoe we erbij lopen, denk aan meer voorlichting over voeding; hoe herstel je sneller van trainingen of wedstrijden door het gebruik van proteïnedrankjes, de beschikking krijgen over een videotoren. Zo maar een paar voorbeelden die mijn inziens nodig zijn voor het maken van stappen”. 

Jip: "Natuurlijk proberen we de jongens zelf ook veel mee te geven en zelf zaken te regelen. Zo hebben we geregeld dat we met andere ballen zijn gaan trainen. Ballen waar je meer technische vaardigheden voor nodig hebt. Ik heb zelf de benodigde Kookaburaballen gefaciliteerd”. 

Hoe gaat het volgende seizoen eruit zien

Gijs: "Wij willen graag door en volgens mij wil de groep graag door met ons. Het definitieve gesprek met het bestuur moet echter nog plaatsvinden. Met elkaar zijn we al bezig met het volgende seizoen. Jongens komen al naar mij toe met de vraag wat we in de voorbereiding gaan doen in augustus. We hebben plannen, om ter voorbereiding van de tweede seizoenshelft, volgend jaar met het team naar Zuid-Afrika te gaan. We willen onze voorbereiding graag koppelen aan een goed doel”.

Jip: "We willen graag door met Houtense jongens. Als er versterkingen komen van buitenaf moeten ze echt sterker zijn dan onze eigen jeugd. Dat is ook wat de club voor ogen heeft en de afgelopen seizoenen laten zien dat dit werkt.” "Je ziet ook als jongens uit de eigen jeugd een tijdje meespelen met Heren I ze enorm vooruit gaan en sterker worden”, zegt Gijs. "We hebben ook jaren gehad dat veel spelers van buitenaf kwamen. De binding met de vereniging is dan toch minder en je ziet dat die jongens ook heel makkelijk weer afscheid nemen”.

"Al met al zijn wij tevreden trainer/coaches die de toekomst met vertrouwen tegemoet zien. Natuurlijk hopen we de promotie naar de Eerste Klasse te bewerkstelligen. Hopelijk kunnen we de komende twee uitwedstrijden weer rekenen op veel Houtens publiek langs de lijn. Want onze supporters zijn echt geweldig!”

Annette Stolk
 

Hoofdsponsor
Sponsoracties
Platinasponsor
Sponsor