Vandaag jarig

Sindy Beekhuis-Moorlach
Simon van den Berg
Martijn Podt
Cato Straathof
Wessel Verhoef
Christien Visser

Wedstrijden quicklinks

Teams Quicklinks

Recente verslagen

Nog geen verslagen.

Download de app

Zoek


terug naar vorige scherm
6-6
Clubfacet: in gesprek met Michiel Veldhuijzen en Danny Post - trainers/coaches Dames 1

Michiel Veldhuijzen is bezig aan zijn derde seizoen bij HC Houten. Zijn dagelijkse werkzaamheden bestaan volledig uit hockey. In zijn tweede seizoen als trainer/coach van Dames I is hij tevens actief bij Kampong (MC1) en Shinty (Jongste Jeugd). Bovendien is hij in dienst van de KNHB als districtstrainer Midden-Nederland. Michiel woont samen met Fleur en Boef, de labrador van 16 weken oud. 

Op verzoek van Michiel is Danny Post twee jaar geleden teruggekomen naar Houten. Dit was voor Danny geen moeilijke beslissing. De club en veel speelsters kende hij al van zijn jaar bij Dames I als assistent van Tim Oudenaller. Ook Danny is full time bezig met hockey. Naast zijn functie als assistent bij Dames I is hij onder meer trainer/coach van JD1 van Kampong. Beter bekend is hij overigens als vriend van….. Danny woont namelijk samen met Lotte Dams, aanvoerster van Dames 1. Ook zij hebben een jonge pup, Boet.

Kortom twee mannen aan het woord die volledig op elkaar zijn ingespeeld en die hun ziel en zaligheid leggen in het zo goed mogelijk laten functioneren van één van de vlaggenschepen van HC Houten. We blikken met hen terug op het afgelopen seizoen en kijken vooruit naar het volgende. 

Met welke doelstelling zijn jullie het seizoen ingegaan?

Michiel: "Vorig seizoen zijn we met negen nieuwe meiden aan de competitie begonnen. We moesten een geheel nieuw team opbouwen. Met dat team zijn we in de tweede klasse op de vierde plaats geëindigd. Doelstelling voor dit seizoen was om in ieder geval hoger te eindigen en mee te doen om de strijd voor promotie. Aan het begin van het seizoen heb ik iedere speelster geïnterviewd. Vanuit de selectie bleek de vrijwel unanieme wens om te promoveren. Die wens strookte volledig met de ambities van Danny en mij. We zijn er volledig van overtuigd dat in deze selectie genoeg kwaliteit zit om voor die doelstelling te gaan”. 

"En laten we niet vergeten dat de club er ook volledig achter staat”, vult Danny aan. "We hebben in de jeugdopleiding veel kwaliteit rondlopen, dan kun je ook de ambitie hebben om een stabiele Eerste Klasser te worden. We kunnen als HC Houten trots zijn op het niveau waarop de jeugdteams spelen. Daar hoort ook een Dames 1 bij waar je naar uit kunt kijken om in te spelen”. 

Talentengroep 

"Eén van de initiatieven om talenten beter aansluiting met Dames en Heren 1 te laten vinden is het creëren van een talentengroep. Dit initiatief is ontstaan uit de koker van een Denktank binnen de vereniging”, legt Michiel uit. In deze denktank zitten de trainers van meisjes en jongen B1 en A1, de trainers van Dames en heren I, Tim Oudenaller als lid van het SportTechnischKader (STK) en Eric Gielisse vanuit het bestuur. Doelstelling is de jeugd naar een nog hoger niveau te tillen en een betere aansluiting te creëren met Heren en Dames 1. Met enige regelmaat krijgen ‘potentials’ uit de jeugd training van Danny of mij. Het geeft ons als trainers een goed beeld van de kwaliteit van de jeugd die rondloopt op de vereniging en de speelsters leren weer op een ander niveau te hockeyen. Naast goede hockeykwaliteiten is het ook belangrijk over de juiste mentaliteit te beschikken. Uit deze talentengroep trainen een tweetal meisjes standaard één keer per week mee”.

Danny: "Met deze potentials hebben we onlangs een wedstrijd gespeeld tegen MA1 van Schaerweijde. We hadden de groep aangevuld met een paar dames van Dames 1. We wonnen deze wedstrijd met 4-1 en iedereen was erg enthousiast over dit initiatief. Het is een goede manier om alvast kennis te maken met de speelprincipes van Dames I”. 

Hoe kijken jullie terug op het afgelopen seizoen?

Michiel: "We zitten dit seizoen voor het eerst in een poule met veel teams uit Zuid-Holland. Dat is anders hockeyen dan we gewend zijn. Waar Midden Nederland zich kenmerkt door goed hockeyende ploegen hebben we nu vooral te maken met teams die heel hard werken. Dat is voor ons heel interessant en op het gebied van mentaliteit kunnen we zeker nog stappen maken. Over het algemeen zijn we vaak de beter hockeyende ploeg, maar worden we afgestraft op gemaakte fouten of door de discipline van hard werken bij de tegenpartij.” "Klopt precies”, zegt Danny. "Je kunt wel de beste hockeyende ploeg zijn, maar daar win je dus niet altijd mee. Een aantal ploegen in deze regio hebben die winnaarsmentaliteit net wat meer in hun DNA zitten dan wij. Maar we liggen gelukkig prima op koers om onze ambitie te promoveren te realiseren”. 

Wat ging goed en wat kan beter? 

Danny: "De basis van ons succes nu is vorig jaar gelegd. We hebben van zestien individuen een team weten te smeden. We hebben veel aandacht besteed aan het groeps-en teamgevoel. Daar hebben we dit jaar op voort kunnen bouwen. Dat is zeker bij een damesteam heel belangrijk”. Michiel: "We hebben onze visie op hoe we willen hockeyen weer beter over kunnen brengen. Wat nog beter zou kunnen is het vinden van de goede dosering tussen inspanning en ontspanning. Een goede connectie met elkaar hebben is minstens zo belangrijk in ons team als alleen maar goed kunnen hockeyen.” 

Danny: "Michiel en ik zijn natuurlijk echte hockeybeesten. Willen het liefst dag en nacht hiermee bezig zijn. En altijd willen we op dat gebied het gaspedaal maar indrukken. Maar soms is het ook goed het gaspedaal even los te raken. Even de ontspanning zoeken met elkaar, zodat ook bij speelsters de passie voor de sport gehandhaafd blijft. Naar het vinden van die juiste verhouding zijn we steeds op zoek. Onze jaarlijkse buitenlandse trip draagt hieraan zeker bij. Dit jaar waren we in Valencia. We hadden daar de optimale omstandigheden om zowel aan het teamproces als aan de hockeykwaliteiten te werken”  

Veel steun vanuit de club

"Hockey leeft volop binnen de vereniging. Op de zondag zie ik veel support langs de lijn”, vertelt Michiel. En ik hoop dat, als wij promoveren naar de Eerste Klasse, de belangstelling voor Dames I nog meer toeneemt. Maar als ik zie hoeveel support Heren I had bij de bekerwedstrijden dan is dat fantastisch. Veel support langs de lijn is ook voor onze meiden zeer stimulerend. 

Danny: "We waarderen ook zeer de betrokkenheid van vanuit de bestuurlijke kant van de vereniging. Mensen als Ed Achterberg, Nico Weel en vooral ook Eric Gielisse zijn zeer begaan met het wel en wee van Dames I. Mannen als Nico en Eric hebben veel ervaring en bagage op het hockeyvlak. We hebben als begeleidingsstaf af en toe best pittige issues te behandelen. We kunnen altijd bij deze mannen terecht en met hen overleggen. Dat is goud waard”. 

Vooruitblik naar het volgende seizoen

Michiel: "In februari hebben we de meiden al gevraagd wat hun plannen waren voor het volgende seizoen. En groot aantal heeft aangegeven voor het hockey bij HC Houten te willen gaan. Dat was een belangrijk signaal voor ons om met onze missie door te gaan. Met deze basis uit Dames I, aangevuld met talentvolle jeugd en wat meiden van buitenaf, hopen we volgend jaar in de Eerste Klasse te spelen”. Danny: "Het gras bij de buren lijkt altijd groener, maar HC Houten heeft een paar sterke pluspunten. Er hangt hier een goede prettige sfeer, op de achtergrond zijn een paar sterke mensen die goed met ons meedenken en de groep meiden waarmee we werken is gewoon een hele leuke goede groep waar ik een klik mee heb. Veel van mijn beslissingen neem ik op gevoel, ik voel mij hier gewoon thuis”.

"Seizoen geslaagd als we promoveren” 

Michiel: "Het seizoen is geslaagd als we deze tot een goed einde kunnen brengen. Wanneer we promoveren met een goed gevoel en veel speelsters die voor het hockey gaan die blijven”. Danny: "Mijn seizoen is alleen maar geslaagd als we promoveren. Dat was de doelstelling en daar gingen we voor. Lukt dat niet, dan heb ik best een leuk seizoen gehad maar beschouw ik deze toch als niet geslaagd. Dat is ook prestatiehockey.”

Annette Stolk

 

 

 

Hoofdsponsor
Sponsoracties
Platinasponsor
Sponsor