Vandaag jarig

Sindy Beekhuis-Moorlach
Simon van den Berg
Martijn Podt
Cato Straathof
Wessel Verhoef
Christien Visser

Wedstrijden quicklinks

Teams Quicklinks

Recente verslagen

Nog geen verslagen.

Download de app

Zoek


terug naar vorige scherm
6-6
Clubfacet: in gesprek met Meine Vellinga - oudste lid van HC Houten

Om met de deur in huis te vallen: hoe oud is ons oudste lid? 

"Het oudste lid van de vereniging is 70 jaar”, vertelt Meine lachend. 

Hoe lang ben je al lid van HC Houten? 

"Dat is een kleine dertig jaar, denk ik. Ik kwam met mijn kinderen al op de hockeyvelden toen deze nog op de Vlierweg in Houten lagen. In mijn lidmaatschap zit een kleine onderbreking van twee jaar in verband met een hardnekkige liesblessure die ik destijds had. Zelf heb ik mijn debuut aan de Stenen Poort gemaakt”. 

In welk team begon jouw hockeycarrière? 

"Dat was in Veteranen B. Van oorsprong was ik een voetballer. In mijn dorpje in Friesland, waar ik ben opgegroeid, hadden ze nog nooit van hockey gehoord. Tot aan mijn diensttijd heb ik daar met veel plezier gevoetbald. Door mijn kinderen en met name het familietoernooi kwam ik in aanraking met hockey. Kwam ik vaak in het doel terecht. Gewoon zonder legguards en verdere uitrusting natuurlijk. De kinderen vernamen op enig moment dat Veteranen B een keeper nodig had. Ze vonden het ook wel tijd worden dat hun vader weer wat aan sport ging doen. Ik kwam overigens niet zo maar in het team hoor. Jan Willen Heukels heeft me getest. Hij moest beoordelen of ik wel wat was. Hij heeft me goedgekeurd en zo kwam ik in de goal van Veteranen B terecht. De harde kern van het team waarin ik nu speel, Veteranen L, bestaat voor een deel nog steeds uit mannen waar ik toen al mee speelde. Dit zijn mannen als Jan Willem Heukels, Bert van Griensven en Pieter Wetselaar”. 

Wat zijn memorabele momenten geweest? 

"Toen ik, gedwongen door mijn blessure, even afscheid moest nemen heb ik mijn team toegesproken. Ieder individu kwam aan de beurt. Dat was wel hilarisch om even ieders karakter op en langs het veld onder de loep te nemen. Wat ik me ook nog kan herinneringen was dat we moesten spelen bij Spandersbosch. Het was ongelooflijk slecht weer. Het viel met bakken uit de hemel. Ton Jorg, gleed uit en kwam helemaal verkeerd terecht. ‘Ik kap ermee’ riep Tony woedend uit. Hij stapte van het veld en 22 mannen volgden zijn voorbeeld. Geen discussie of niks, het was gewoon mooi geweest zo. 

Natuurlijk zijn er in al die jaren ook dieptepunten geweest. Eén daarvan was het overlijden van Ruud Broos. Dat was een enorm verlies en dat hebben we als team ook zo ervaren. Dat zijn gebeurtenissen die de binding binnen een team nog meer vergroten”.   

Waar kijk je met het meeste plezier op terug? 

"Dat is toch de vreugde die ik uit het spelletje zelf haal. En het hele teamgebeuren. Naast het spelen hebben we gemiddeld drie keer per jaar een gezamenlijke activiteit. Alle dames zijn er dan ook bij. Een terugkerende gebeurtenis is de Nieuwjaarsreceptie bij Ton van der Ven. En één of twee keer per jaar gaan we gezellig uit eten. Als iemand een kroonjaar te vieren heeft worden daar alle teamgenoten ook voor uitgenodigd”. 

Wat is de beste verandering bij de vereniging die je in al die jaren van lidmaatschap hebt meegemaakt? 

"Dat is zonder meer het nieuwe complex. Dat is fantastisch. Kijk naar afgelopen zondag ( 28 mei red.). We moesten zelf om kwart voor elf spelen. Daarna speelden Dames en Heren I gevolgd door een gezellig TD. We zijn met een groot aantal teamleden gebleven. Die sfeer zo samen, heerlijk na borrelen met een zonnetje op je kop, dat is toch werkelijk geweldig. We beginnen altijd met een gewoon biertje om het verloren gegane zweet aan te vullen. Na anderhalf uur wordt er omgeschakeld naar de speciale biertjes. Dan begint het echte werk.” 

Zijn er dingen die je vanuit het verleden nu mist op de club? 

"Het bedrijventoernooi, dat mis ik. Vond ik altijd erg gezellig. Dat is een traditie die jammer genoeg verloren is gegaan.” 

Wat maakt het spelen bij Veteranen L voor jouw wekelijks tot een feestje? 

"Dat is toch de teamdynamiek. De verschillende karakters die samen komen in zo’n team; het aanvoelen hoe je iemand moet aanpakken; de sfeer proberen goed te houden; af en toe een beetje bemiddelen, dat vind ik leuke aspecten aan een teamsport. En we hebben gewoon een hartstikke leuk, hecht team”. 

Heeft het oudste lid van de vereniging nog een goed advies aan de jeugd en/of het bestuur? 

"Voor de bestuursleden en alle vrijwilligers die zich inzetten voor de club en op die manier de zaak draaiende houden, heb ik enorm veel respect. Mensen zullen altijd kritiek hebben. Mijn advies is om dit langs je heen te laten gaan en niet te veel op je in te laten werken. Anders houd je het niet lang vol. 

Tegen de jeugd zou ik willen zeggen: ‘hou het plezier in hockey vast. Op je zeventigste kun je nog steeds plezier hebben in dit spelletje!” 

Annette Stolk

 

Hoofdsponsor
Sponsoracties
Platinasponsor
Sponsor