informatie_historie

Historie Hockeyclub Houten

In den beginne... In februari 1984 werden door Lex Mellink en Johan Veeninga stappen ondernomen om in de gemeente Houten een hockeyclub op te richten. Deze stappen leidden tot de formatie van een voorbereidingsgroep, bestaande uit Frans Mathey, Geert Gerritse, Paul Hartman en beide initiatiefnemers. Uiteindelijk heeft dat geresulteerd in de oprichting van HC Houten op 8 november 1984. De zestig leden van het eerste uur betaalden 22 euro contributie en speelden in de clubkleuren grijs-met-blauw of grijs-met-rood.

En waar gingen de clubleden spelen? In de Spil, een zaal naast het oude zwembad. Ja, we zijn dus begonnen als zaalhockeyclub! Voor de goede orde: de Spil bestaat niet meer. Op de plek van de Spil is in de zomer van 2009 het nieuwe Rond geopend.

11 december 1984: verschijnen van het eerste Houtwerk, het officiële mededelingenblad van Hockeyclub Houten (afgekort HCH).

Medio maart 1985 kregen we een buitenaccommodatie met een veld aan de Kamillehof. Gebruik kleedaccommodatie en verenigingsruimte samen met korfbalvereniging Victum.

In augustus 1985 hadden we al honderd leden, en in september 1985 startten we de competitie met twee herenteams, twee damesteams, één meisjes junioren en één jongens junioren en een paar miniteams.

In september 1987 verhuisden we naar de Stenen Poort: Één kunstgrasveld en twee natuurgrasvelden. Later werden dit drie kunstgrasvelden.

Sinds augustus 2012 spelen we op locatie de Meerpaal. We kunnen daar gebruik maken van een prachtige nieuwe locatie met twee watervelden en drie zandvelden. In 2017 is het zesde veld in gebruik genomen. Het clubhuis is een multifunctioneel complex. Naast onze leden, maken ook leden van de handbal- en softbalvereniging gebruik van de Meerpaal. In het complex is een fysio aanwezig alsmede kinderopvang.

En verder in een vogelvlucht:
  • November 1989: viering eerste Lustrum.
  • In 1990 speelden twee dames veteranenteams op de dinsdagochtend. Veel jonge kinderen van hockeyspelende moeders gingen naar het oppasadres van Joke Clemens.
  • 1992: Dames 1 en Heren 1 spelen 4e klasse.
  • 1994: 2e Lustrum HCH thema: van rups tot vlinder.