Marc Koch vrijwilliger van de maand!

Nieuws afbeelding 13-9-2022
Afgelopen zaterdag is Marc Koch gehuldigd als "vrijwilliger van de maand”. Na de door hem gefloten wedstrijd van MO18-1 ontving hij de felicitaties en een bos bloemen van Jan Jurre Harsveld van der Veen en Petra Stollman. Marc heeft deze titel zeker verdiend gezien zijn jarenlange inzet als scheidsrechter en lid van de scheidsrechterscommissie! Vele zaterdagen en geregeld op zondag staat Marc op het veld om wedstrijden te fluiten. De vrijwilligerscommissie was wel even benieuwd wat Marc drijft en heeft een aantal vragen gesteld om Marc beter te leren kennen.

Wie ben je en op welke manier ben je betrokken geraakt bij HCHouten?
Marc Koch is inmiddels gepensioneerd, gescheiden en trotse vader van twee zoons. Voorheen werkzaam geweest bij Defensie. Ooit heel even hockey beleefd bij BH&BC Breda, maar ontdekte dat zijn hart bij cricket lag. Na afronding studie aan de KMA is hij geplaatst in Utrecht, ingekwartierd in de Kromhoutkazerne, en bij Kampong cricket gaan spelen. Daar speelt hij nog steeds en is hij met name nauw betrokken bij het onderhoud van de gras wickets. Via zijn kinderen is Marc weer bij hockey en daarmee HCHouten terecht gekomen. Tijdens de wedstrijden van zijn kinderen merkte hij dat hij het spel en de beslissingen van de scheidsrechters beter wilde begrijpen en is daarom aan de scheidsrechters cursus begonnen. Toen hij de smaak van het fluiten te pakken had is hij ook de CS+ opleiding gaan doen. Hij fluit
met grote regelmaat wedstrijden bij HCHouten en af en toe ook bij Kampong.

In welke commissie ben je actief?
Tot dit seizoen is Marc een aantal jaren actief geweest in de arbitragecommissie, belast met de scheidsrechters indeling voor de jeugdwedstrijden op de zaterdagen. Zo nodig nog even back-up als ondersteuning voor de nieuwe functionarissen. Hij blijft graag fluiten en blijft ook graag betrokken bij het begeleiden van nieuw clubscheidsrechters.

Wat doet de scheidsrechtercommissie?
De scheidsrechtercommissie deelt de scheidsrechters in bij de wedstrijden en zorgt dat nieuwe scheidsrechters begeleid worden bij de eerste wedstrijden die ze fluiten. Ook is er een arbitrageplan met de richtlijnen en doelen van de scheidsrechtercommissie. Deze fungeert als leidraad voor de arbitrage binnen de vereniging, voor zowel de lijnteams als de breedte teams. En ook om ouders meer te betrekken bij de begeleiding en arbitrage.

Wat is er eigenlijk leuk of minder leuk aan de arbitragecommissie?
Het gaf veel voldoening om de scheidsrechterplanning voor iedere week rond te krijgen en als het op zaterdag dan ook loopt zoals het moet lopen. Daarnaast is het leuk om jonge scheidsrechters zich te zien ontwikkelen en de bijdrage die je daaraan kan leveren. Marc geeft aan dat het soms een behoorlijke puzzel was om de scheidsrechterplanning rond te krijgen en alle teams, lijn- en breedteteams, van een goede scheidsrechters te voorzien. Een uitbreiding van lijst met beschikbare scheidsrechters, vooral seniorleden en ouders, zou helpen bij het rondkrijgen van de planning en als buffer bij calamiteiten. Frustrerend vond hij wel de wijze waarop soms jeugdspelers ingedeeld als scheidsrechter zich aan deze verplichting probeerde te onttrekken. Dat de lijst met beschikbare seniorenscheidsrechters soms vele male kleiner was dan benodigd, bezorgde hem nog wel eens bijna slapeloze nachten. Aan de scheidsrechterscommissie dan de taak om dit op te lossen. Soms dan zelf ook maar extra wedstrijden fluiten. Wat meer respect voor de scheidsrechters vanuit het veld en langs de lijn, van ouders en supporters, zou het plezier in het fluiten verhogen voor de scheidsrechters vindt Marc. We zijn ook maar mensen en kunnen
fouten maken.

Voor welke vrijwilliger of commissie heb je veel waardering?
Voor iedereen die betrokken is bij de positieve uitstraling van de hockeyclub op
wedstrijddagen, zoals de wedstrijdtafel, barbezetting, schoonmaken van het clubhuis om er een paar te noemen.

Dank Marc voor dit mooie inkijkje en geniet van je bos bloemen!

De vrijwilligerscommissie

Reacties


Peter Hermsen

16-9-2022 @ 07:54:55 |Terechte waardering voor Marc!!! GeeGeef me op voor de cursus

Anita Beecheno

16-9-2022 @ 10:05:03 |Gefeliciteerd en leuk die cricket interesse.

Marion Zaal-van Oorschot

17-9-2022 @ 14:11:50 |💙

Wendy Brouwers

18-9-2022 @ 12:48:10 |Zeker verdiend om hier in het zonnetje gezet te worden. Altijd betrokken. Ga zo door.

Reageer op het nieuws


Afgelastingen

Afgelaste Wedstrijden
Totaal: 0 thuiswedstrijd(en) en 1 uitwedstrijd(en) afgelast

vrijdag 2 juni 2023
Tijd T/U Team Tegen team
20:30 Uit DS1 MMHC Voordaan DS7

Sponsoracties